Klamydia, – in plural!

klinik billede

Sexually transmitted disease, – no way, not me. Men jo, you – and you, and you, and you, and so many orthers. Der er nemlig bare rigtig mange unge (og gamle – sagt med respekt for egen alder) som får diganosen klamydia,- og faktisk ser vi, at flere patienter har diagnosen noteret af flere omgange. Og hvad er nu det for noget, er ‘Sikker Sex kampagner’ kun noget man gjorde i 90érne? (igen sagt med respekt for egen alder).

Klamydia indlæg

Klamydia indlæg

Yep, det ér postkort fra min ungdom! Og yep – jeg føler mig ret meget som en 87 årig, når jeg ser på dem. De har altså ikke ligget i min skuffe siden dengang, jeg har lige fået dem af en gammel bekendt, som kom til at mindes kampagnerne.

Nå, men kampagnerne var nu ikke helt dumme, men de var pinlige husker jeg, – måske mest fordi jeg var den der lille let generte og ordentlige lægedatter!

Nå – til det lidt mere saglige.

Som indledningen antyder, så har vi altså ofte kontakt med patienter, som ønsker sig undersøgt for klamydia. Rigtig mange har risikoadfærd, altså ubeskyttet sex, men der er også dem, som bare lige ønsker at vide sig sikker på sin partner. Og ja – som skilsmisse statistikken (og måske utroskabs statistikken?) viser, så finder vi faktisk ofte positive prøver på folk i faste kæresteforhold  – og ægteskaber. What to do! Gode råd kan være dyre her, men vi kan ikke sige andet end, at klamydia, det ér altså en seksuelt overført sygdom, og er du positiv, og har du kun haft ubeskyttet sex med din kæreste/kone, så er der kun én smittekilde til dig… og det er din kæreste/kone!

I forhold til udredningen, så er din historie og grund til bekymring samt evt. symptomer vigtige for processen. Vi skal vide tidspunkt for formodet smitte og vil undersøge dig (dine kønsorganer), hvis du har symptomer (ømhed, rødme, svie, kløe o.l.), og så skal der formentlig tages en podning eller urinprøve. Prøvetagningen kan du ofte selv stå for, og proceduren vil afhænge af, om du er en mand eller en kvinde.

Langt de fleste patienter er helt uden symptomer.

Er du en mand, skal du sørge for ikke at have tisset mindst 2 timer forinden lægebesøget. Dette fordi, at lægen vil bede dig lave en såkaldt ‘first void’ urinprøve, som bliver sendt ind til mikrobiologisk undersøgelse. Der foretages formentlig ikke anden undersøgelse ved denne første konsultation, – med mindre din historie giver anledning til det.
Er du en kvinde, behøver du ingen specifik forberedelse til konsultationen. Du vil formentlig i første omgang blive bedt om selv at lave en såkaldt ‘vaginal podning’ (en vatpind føres op i skeden). Du får udleveret en podepind, som er en lang vatpind, og et lille prøverør til den færdige podepind. Du vil få forklaret, hvordan du selv laver podningen (evt. på klinikkens toilet), og efterfølgende afleverer du prøven til lægen, som indsender denne til mikrobiologerne. Det er ikke svært selv at lave podningen. Måske vil nogle læger vælge at foretage podningen ved en gynækologisk undersøgelse, men i det tilfælde, så er det altså en smertefri og hurtig prøve.

Svartiden på prøverne er typisk 1-2 dage, og behandlingen er en tabletbehandling – typisk en engangsbehandling, hvor patienten tager 2 tabletter på én gang. Der er vanligvis ingen efterfølgende kontrol, og det er vigtigt, at man beskytter sig op til 2 uger efter endt behandling. I tilfælde af, at du er testet positiv og behandlet, og igen ønsker test, så er det meget vigtigt, at du gør lægen opmærksom på, hvornår du sidst blev testet positiv. Der er risiko for, at du testes for hurtigt efter tidligere infektion, og et eventuelt positivt svar vil være et udtryk for tidligere infektion – og ikke for ny smitte / infektion.

Det var alt fra sygeplejersken idag.

God dag derude.

 

Flere indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.