Livmoderhalskræft – nej tak!

livmoderhalskræft

Husk nu Jeres celleskrab piger!

Livmoderhalskræft er en meget alvorlig sygdom, og vi danske kvinder ml. 23 og 65 år er så privilegeret, at vi får tilbudt forebyggende undersøgelser for livmoderhalskræft. Helt gratis – og faktisk smertefrit. Vi skal ikke engang selv huske på, hvornår det er vores tur, det modtager vi simpelthen et brev om. Det eneste, vi skal huske, er at få bestilt tid ved lægen, og møde op til konsultationen, så

Husk nu Jeres celleskrab piger!

Mange synes, det er ret grænseoverskridende at skal igennem en gynækologisk undersøgelse, og flere er bange for, at det gør ondt at få foretaget celleskrabet. Det gør ikke ondt, men det kan godt være lidt ubehageligt. For at midske ubehaget, kan det være godt at huske, at få tømt blæren forinden undersøgelsen, og hvis det er din første gang, så få det fortalt. Sørg for at slappe godt af i kroppen under undersøgelsen og hop lige i en af dine lidt længere bluser, så du ikke føler dig alt for nøgen, når du ligger der på briksen. Og slutteligt, det duer ikke med celleskrab under graviditet eller menses.

Måske kan det også berolige dig at vide, at vi laver altså rigtig mange celleskrab, så det er en ganske rutinepræget og nem undesøgelse for os.

Udover at din risiko for livmoderhalskræft mindskes ved at møde op til dine rutinemæssige celleskrab, så er der jo også lige det med rygningen, og det med kondomet, – stop med det ene og husk det andet (sidstnævnte, når du er sammen med en ny partner). Ja – og så husk at gå til lægen, hvis du får symptomer fra underlivet; eks. uvanlige blødninger, smerter eller ændret udflåd.

Nåå ja, og så mangler jeg jo lige den her – særligt til Jer med piger omkring 12 års alderen:

Livmoderhalskræft 2

Så – husk det nu piger!

God dag derude.

 

Flere indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.