ATJU!

allergi

Øjnene er røde, hævede, de løber i vand og de kløer helt vanvittigt. Næsen er tæt eller løber, den kløer og du nyser – mange gange.

Du har pollenallergi – eller høfeber, som mange også kalder det.

Rigtig mange af Jer kender helt sikkert allergisymptomerne, og vælger derfor selv at stille diagnosen, for så at gå på apoteket og købe håndkøbsmedicin. Det er egentlig også fint nok, men gå nu til lægen først!

Det er rigtig godt for dig at vide, hvilken type allergi du har, og hvilken behandling, der er god for dig. Og det er altså oftest bare en blodprøve, der skal til, for at kan stille eksakt diagnose.

Toppen af poppen i det her er græspollenallergien, og det er praktisk talt umuligt at undgå eksponering af græspollen. Men heldigvis har vi idag en vaccine netop mod græspollenallergi.

Desværre oplever jeg ofte i klinikken, at mange af græsallergipatienterne ikke er bekendte med muligheden for vaccination, – men der kan vi sundhedsprofessionelle vel bare gribe i egen barm! Vi må huske på at informere patienterne.

Ved et græsallergivaccinationsforløb vil patienterne på sigt blive helt symptomfrie, og det er jo det ultimative mål – både for patienten og for behandleren.

Vaccinationsforløbet løber over 3 år og er desværre en lidt dyr omgang, men det er et simpelt og helt smertefrit forløb. Det er en sublingual behandling – altså en smeltetablet, som man skal tage dagligt (opløses under tungen). Tabletten hedder Grazax.

Hvis Jeres læge har været opmærksom, så har han/hun måske allerede forslået dig Grazaxbehandlingen for 4 måneder siden? Det er nemlig at anbefale, at man starter op med Grazax ca. 4 måneder før allergisæsonen starter, hvis der skal opnåes effekt allerede samme år.

 

Og så lige lidt huske-husregler til dig med pollenallergi:

 • Hav´altid medicin/antihistamin på dig
 • Brug solbriller udenfor
 • Vask/skyl dit hår inden du går i seng
 • Luft ud i huset dagligt, men aldrig midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften

 

Slut fra sygeplejersken idag, – smil og god aften.

mig

 

Flere indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Kommentarer

 • SVAR

  Hej Louise
  Har du nogen erfaring med vaccinationen til børn (12 år)?

  • SVAR

   Hej Vivi
   Grazax kan gives til børn helt ned til 5 år, – der er dog særlige forsigtighedsregler ved børnene, når de er under behandling. Eks. skal de pausere behandlingen en uge efter tab af mælketand. Nogle læger vælger at henvise børnene til allergiklinikkerne, hvilket også vil give et godt og informativt forløb både for Jer og Jeres barn.
   Vi har ikke megen erfaring med at behandle børn med Grazax i vores klinik, – men dette nok mest fordi, vi ikke har været nok obs på at tilbyde behandlingen.
   Prøv at tal med din læge om det.
   Kh Louise

  • SVAR

   Min 12-årige har fået grazax i snart 2 år, og det har været rigtig godt for den fodboldglade dreng. Vi kunne mærke god effekt allerede første sommer. I år har der været lidt symptomer i den varme, tørre forsommer. Der har han fået Aerius et par dage.

   • SVAR

    Hej Hanne
    Dejligt at høre, så er din søns fodboldkarriere jo sikret på den front Good mum-job
    God sommer ☀️